13 de maig 2009




La creació de la Jove Orquestra Simfònica de l’Agrupació Musical “La Lírica” de Silla té els seus orígens l’any 1995 davant la proposta del director Vicent Soler Solano a l’aleshores president de la Societat, Vicent Zaragozá Sanlorenzo, de crear un grup instrumental, els objectius del qual eren possibilitar la integració i la projecció musical dels alumnes de corda que cursaven estudis de grau mitjà al Conservatori Municipal Professional de Música de Silla, i a llarg termini, conclouria en la formació d’una autèntica orquestra simfònica dins de la qual es podrien promocionar els nostres alumnes. El primer concert que va servir com presentació de l’Orquestra tingué lloc el vint-i-quatre de desembre de mil nou-cents noranta-cinc a l’església de la Mare de Déu dels Àngels de Silla; dirigit pel seu titular, Vicent Soler Solano, va oferir obres com, el Minuet en Sol M, de L.v. Beethoven, Barcarola, de J. Offenbach i El Moldava, de F. Smetana. Aquell primer concert va ser el punt de partida d’un projecte de futur força encoratjador en què els joves músics van estar a l’altura del que se’ls demanava, fruit de l’intens treball de preparació que se n’havia fet i de la il·lusió davant la seua estrena.


L’any mil nou-cents noranta-nou és nomenat director d’honor de la Jove Orquestra don José Vicente Más Quiles.

Al llarg d’aquests anys, la Jove Orquestra ha ofert concerts a casa nostra, així com a altres indrets de la Comunitat Valenciana, com ara Llíria, Xàbia, el Palau de la Música de València, entre altres.

Ha participat al 16 Festival Internacional d’Orquestres Juvenils celebrat al Palau de la Música de València dels dies vint-i-un al vint-i-cinc de juliol de 2003; ha estat convidada en diverses ocasions per a la cloenda del Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València; ha participat en la Trobada d’Orquestres de l’Horta Sud des del 2002, i més recentment ha participat en el Festival de Jóvenes Orquestas de Calahorra (La Rioja) celebrat el nou d’abril del 2005. Des de fa anys participa, com amfitriona, en el Festival d’Orquestres que organitza l’Agrupació Musical La Lírica.

L’Orquestra ha participat de manera estable els dos darrers anys en la VII i VIII edició del Curs Internacional de Música de Direcció d’Orquestres impartit per don Pablo Sánchez Torrella, director de la Banda Municipal de València.

L’any dos mil tres va enregistrar un disc compacte amb la Coral Polifònica de “La Lírica”, amb una segona part a càrrec de l’Orquestra que conté temes ja coneguts pel gran públic: Carme, de Bizet; Intermedi de la Caballeria Rusticana, de Mascagni; Bacchanale from Sansón y Dalila, de Saint-Saens; Andante en Do M per a Flauta i Orquestra, de Mozart; Cançons de mare, de Talens i El baile de Luis Alonso (Intermedio), de Giménez.

Des de l’any 1997 té al seu càrrec la part orquestral de la representació del motet de “La Carxofa de Silla” que se celebra cada sis d’agost i, junt a la Coral Polifònica, ofereix cada any el Concert de Nadal a l’església de la Mare de Déu dels Àngels.

En l’actualitat compta amb una plantilla de seixanta cinc músics, la majoria estudiants, dirigits pel seu director José Solá Palmer, i a hores d'ara, després de catorze anys de trajectòria ha assolit una qualitat d’interpretació i el reconeixement dintre del panorama musical de la Comunitat Valenciana.
Text escrit per Jesús Escorihuela Castells