4 de des. 2007


La Coral Polifònica de l’Agrupació Musical “La Lírica” de Silla fou fundada l’any 1996 sent president de la Societat Vicent Zagarozá Sanlorenzo, i la primera directora fou Núria Martínez Ribes, i ho va fer amb la pretensió de difondre la música coral i apropar-la a la gent.

Des de 1998 és dirigida per Juan Salvador Llácer Celda, qui, amb una plantilla d’uns quaranta músics, treballen tots plegats amb entusiasme i esforç per portar endavant els reptes que es plantegen any rere any. Durant aquests últims anys, i gràcies al impuls de l’anterior president de la Societat, Salvador Alberola Olmos, la Coral ha madurat, la qual cosa s’ha materialitzat en un nivell alt, tant d’interpretació com de repertori, fruit del qual apareixen grans veus al seu sí.

L’activitat de la Coral està fonamentada en la iniciativa de la Societat musical –presidida pel Ernesto Selma Gómez- d’ampliar la seua oferta cultural amb l’objectiu de difondre les tradicions corals valencianes i els nostres compositors, amb una atenció especial pels músics valencians tradicionals, els contemporanis i els novells, tota vegada que respon també a les inquietuds vocals dels propis músics que la integren.

Posseeix un ampli repertori de polifonia, tant religiosa com profana, obres de diferents èpoques i estils fins la música pop actual, interpretant autors com Francisco Llàcer Plà, Matilde Salvador, Rafael Talens, López Chavarri, Eduardo Cifre, Más Quiles, Francisco Antich, etcètera.

Entre les seues actuacions, cal destacar l’organització dels Festivals Corals de Silla, els celebrats a Barcelona, Llíria, Massanassa, Catarroja, Burjassot, Chelva, Meliana, Xàbia, Xàtiva, Cullera, Sueca, Almansa i València; el certamen d’havaneres de Finestrat i representacions litúrgiques com el 750 Aniversari del Carmel al Monestir de les Carmelites al Desert de les Palmes a Benicàssim, la celebració del Crist dels Afligits a l’església de Sant Joan del Mercat de València, la festivitat de Sant Sebastià, de la Mare de Déu dels Àngels i del Crist de Silla, interpretant misses, motets i obres de cèlebres compositors, com l’Al·leluia, de Händel, la missa de la Coronació, de Mozart i el Rèquiem, de Mozart -incorporant sota la mateixa batuta cor i orquestra-, i la Carxofa de Silla (representació de meitat del s.XIX de gran valor cultural i patrimonial).

L’any 2003 va enregistrar el seu primer disc compacte junt a la Jove Orquestra, incloent peces inèdites en la discografia, amb un intent de conservar i promocionar la música i les partitures dels nostres autors, com ara la Salve Regina, del gran músic Francisco Antich (1860-1926), insigne organista, pedagog i compositor nascut a Silla. El disc també incloïa tres temes interpretats conjuntament per la Coral i l’Orquestra: el motet “La Carxofa de Silla”, de Rigobert Cortina, “L’havanera a Silla” –una composició de la qual n’és autor Vicent Soler Solano, amb lletra de Carles Subiela, i “L’Himne de Silla” del qual són autors Andrés i Francisco José Valero, amb lletra de Vicent Vedreño.

L’any 2005, dins del marc de les Festes del Crist, la Coral Polifònica i la Jove Orquestra van oferir un espectacular concert de bandes sonores de pel·lícules amb un gran muntatge audiovisual que va suposar un èxit total i l’acceptació de la crítica popular.

L’any 2007 destaca la realització de l’Auto Sacramental “Els deixebles d’Emaús i l’exaltació de l’Eucarístia”, amb ocasió de la celebració del Centenari de les Sagrades Formes Incorruptes de Silla; resultat del qual ha estat la gravació d’un DVD de l’estrena.

El treball que es ve realitzant des de la Coral Polifònica al llarg de l’any és molt intens, doncs compta amb nombroses actuacions i compromisos que cal abordar amb rigorositat i disciplina, tot en favor de la difusió de la cultura musical.

A partir de setembre de 2015 és José Duce Chenoll qui es fa càrrec de la direcció de la Coral Polifònica.

Text escrit per Jesús Escorihuela Castells